Witam,
na co powienienem zwrócić szczególną uwagę odbierając dom - bliźniaka. Czy mógłbym liczyć na uwagi od osób, które odbierały już swoje domy i zetnęły się z jakimiś usterkami, brakami? Co w pierwszej kolejności weryfikować?
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam,
Marcin
odbiór bliźniaka
Moderator: marek
Odbiory
Witam, najlepsza rada jaka przychodzi mi do głowy to: zatrudnić fachowca. Osoba, która nie jest związana z budownictwem, nie wybudowała do tej pory co najmniej dwóch domów (dla wroga i dla przyjaciela) nie jest w stanie wychwycić wszystkich niedoróbek, a jest/będzie ich na pewno wiele. Warto je wychwycić, zapisać w protokole, a potem starać się wszystkie wyegzekwować. Pozdrawiam. Marek
Odbiór - wsparcie ekspertów
Witam, to duża odpowiedzialność - wskazać osobę, która wyłapie Panu wszystkie (no powiedzmy większość) defektów w trakcie odbioru. Musiałbym za taką osobę osobiscie ręczyć np. głową. Nie znam takiej osoby. Proszę mnie więc zwolnić z tego obowiązku. Myślę jednak, że warto poszukać, to się opłaci. Pozdrawiam. Marek
Odbierałem swój bliźniak samodzielnie, bez pomocy. Przygotowując się do tego zrobiłem sobie listę najważniejszych punktów do sprawdzenia w każdym pomieszczeniu. Podczas odbioru jechałem punkt po punkcie i w razie konieczności sprawdzałem na szczegółowych planach aranżacji czy jest ok.
Niestety nie uniknąłem usterek, bo odbierałem dom bez mediów i nie było możliwości sprawdzenia w 100% instalacji elektrycznej. Owszem udało się namówić Inpro na podłączenie na chwilę energii elektrynej do tablicy rozdzielczej, ale nie sprawdziłem np. oświetlenia podjazdu i tarasu i okazało się niedawno, że przewód jest uszkodzony i trzeba kuć w prawie wykończonym domu.
Warto się więc przygotować i mieć swoją drabinę, łatę, jakąś kablówkę, przedłużacz itp.
Jeśli ktoś jest zainteresowany taką listą, chętnie się podzielę.
Pozdrawiam,
Adam
PS. Za dwa dni dołączam do mieszkańców Nowca - przeprowadzka - nareszcie !
Niestety nie uniknąłem usterek, bo odbierałem dom bez mediów i nie było możliwości sprawdzenia w 100% instalacji elektrycznej. Owszem udało się namówić Inpro na podłączenie na chwilę energii elektrynej do tablicy rozdzielczej, ale nie sprawdziłem np. oświetlenia podjazdu i tarasu i okazało się niedawno, że przewód jest uszkodzony i trzeba kuć w prawie wykończonym domu.
Warto się więc przygotować i mieć swoją drabinę, łatę, jakąś kablówkę, przedłużacz itp.
Jeśli ktoś jest zainteresowany taką listą, chętnie się podzielę.
Pozdrawiam,
Adam
PS. Za dwa dni dołączam do mieszkańców Nowca - przeprowadzka - nareszcie !
Panie Adamie,
wdzięczny byłbym za takową listę
Czy mógłby Pan ją przesłać pod adres mpoblocki@gwo.pl.
Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Marcin
wdzięczny byłbym za takową listę

Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Marcin
Plik
Proszę autora o podesłanie mailem pliku, to wrzucę go na stronę. Marek
Plik wrzucony
Witam, plik jest w artykule "Lista punktów na odbiór" w Nowościach.
Pozdrawiam
Pozdrawiam